Desxifren un text de 250 anys d’antiguitat amb Google Translate


Publicat el 27 de Octubre, 2011 a les 00:00


Un equip de científics suecs i nord-americans han aconseguit desxifrar un manuscrit de més de 250 anys d'edat. Utilitzant les tècniques de la traducció estadística que fa servir Google Translate han aconseguit desxifrar un missatge secret d'uns 75 mil caràcters escrits sobre 105 groguenques pàgines. El document, que es coneix com Cifrado Copiale, es troba a l'Acadèmia de Berlín Oriental des de la Guerra Freda i revela els rituals i inclinacions polítiques d'una societat secreta alemanya que tenia una estranya obsessió amb els ulls, les celles, la cirurgia ocular i l'oftalmologia

Hi ha una sèrie de documents que acompanyen la humanitat des de fa segles i mai han aconseguit ser desxifrats. Alguns possiblement siguin obres d'algun antic bromista o complexos exercicis d'escriptura sense cap significat, i mai podran ser desxifrats. Però altres, com el Cifrado Copiale, que provenen generalment de societats secretes, tenen continguts coherents que permeten el seu tractament. Malgrat això, s'han resistit a revelar els seus secrets durant centenars d'anys. Però gràcies a les noves eines informàtiques aquesta situació ha començat a canviar i l'esmentat Cifrado Copiale  -un manuscrit de més de 100 pàgines amb dos-cents cinquanta anys a l'esquena-ha aconseguit ser desxifrat. El més cridaner d'aquest èxit és que la seva traducció ha estat possible gràcies a les tècniques de la traducció estadística que fa servir l'eina gratuïta Google Translate.

En efecte, el mateix sistema que utilitza la majoria dels internautes que volen traduir un document o una pàgina web al seu idioma ha servit perquè un equip de científics suecs i nord-americans, provinents de la Uppsala University i de la Universitat de Southern Califòrnia Viterbi School of Engineering respectivament, revelar el contingut d'aquestes groguenques pàgines. El text està compost per uns 75 mil caràcters i es troba des de fa dècades a l'Acadèmia de Berlín Oriental. Pertany a una col·lecció privada i està escrit a mà amb una cal·ligrafia molt clara. En el text es poden veure caràcters romans, grecs i símbols desconeguts. A excepció d'una marca feta per un antic propietari ("Philipp 1866") i una nota al final de l'última pàgina ("Copia 3") tot el contingut del manuscrit s'ha codificat. L'especialista en informàtica Kevin Knight, amb els seus col·legues suecs Beata Megyesi i Christiane Schaefer han pogut processar el text i han aconseguit una versió llegible.

Knight i el seu equip es van concentrar primer en els caràcters romans i grecs, pensant que podrien contenir el veritable missatge, i van atacar el xifrat amb eines convencionals. Després de provar una vuitantena d’idiomes diferents, van arribar a la conclusió que estaven equivocats. "Vam perdre molt de temps, i va resultar un veritable fracàs", va explicar Knight. Després d'assumir que aquests símbols estaven intercalats en el text només com una distracció, es van concentrar en els símbols abstractes. Després de fer algunes proves, van descobrir algunes paraules significatives, com "cerimònies d'iniciació" o "secció secreta". Poc temps després van completar la traducció del llibre, i es van trobar amb un document que revelava els rituals i les inclinacions polítiques d'una societat secreta alemanya que tenia una estranya obsessió amb els ulls, les celles, la cirurgia ocular i l'oftalmologia. El text complet, en anglès, es pot llegir aquí. L'equip de Knight planeja utilitzar les mateixes tècniques i eines per intentar trencar el xifrat d'altres textos més o menys antics, com els escrits per l'Assassí del Zodíac nord-americà, el missatge tallat en l'escultura de granit que es troba enfront de la CIA o el famós Manuscrit Voynich.

Font: Neoteo