La inversió publicitària a Internet va créixer un 14,4% el primer semestre


Publicat el 21 de Octubre, 2011 a les 00:00


Segons IAB
La inversió publicitària a Internet va créixer un 14,4% el primer semestre

La inversió publicitària a Internet va créixer un 14,4 per cent en el primer semestre de l'any respecte del mateix període de 2010, amb un total de 431 milions d’euros invertits gairebé a parts iguals en formats gràfics i cercadors, segons un estudi elaborat pel Interactive Advertising Bureau (IAB) a Espanya i PwC.

Les dades, comunicades en roda de premsa pel president d'IAB-Spain, Javier Navarro, el vicepresident, Alex Marquina, i el director general de l'associació, Antonio Traugott, auguren que a finals d'any Internet es consagrarà com a segon suport publicitari, per darrere de la televisió i per davant dels diaris.

En concret, l'estudi reflecteix que Internet acapara ja el 15,6 per cent de la inversió publicitària a Espanya, enfront del 43,9 per cent que manté la televisió i el 16,8 per cent que, actualment, concentra la premsa impresa. En la tecnologia mòbil, atenent només a publicitat fixa (sense comptar les aplicacions o els missatges), la facturació va ascendir a 7,3 milions d'euros el primer semestre, fins a suposar prop del dos per cent de la despesa en suport digital.

També ha variat el mapa de concentració de la inversió publicitària en els deu principals suports d'Internet, amb una reducció del dotze per cent en tres anys. Entre gener i juny d'aquest any va ser del 72,2 per cent, enfront del 76,3 per cent de l'any anterior, cosa que segons el parer de IAB suposa que el sector "està madurant". No obstant això, 20 empreses concentren el 88,89 per cent del negoci.

Pel que fa al format, aquest any per primera vegada la inversió en 'search' (enllaços patrocinats i cercadors) s'ha equiparat a la de 'display' (formats gràfics), amb 216,6 i 215.400.000 d'euros, respectivament. En comparació amb el primer semestre del 2010, la publicitat en search s'ha incrementat un 10,4 per cent mentre que la de display ha crescut un 18,8 per cent.

En total, el 56,3% per cent de la inversió en display va ser per formats integrats (banners, botons etc.), Després d'un augment del cinc per cent respecte de 2010, que s'ha traduït en un descens de l'aposta per la resta de les modalitats. Així, l'email màrqueting es va reduir més de la meitat (4,2 enfront del 8,9% de 2010) i els patrocinis i seccions fixes van perdre un dos per cent (5,4% enfront 7,42%).

El IAB ha posat l'accent en l'increment de la publicitat en vídeo, on la inversió ha crescut un 60 per cent i ja representa el 3,8 de la despesa en formats display, amb un total de 8 milions d'euros invertits entre gener i juny d'aquest any.

ESPANYA, A LA MITJANA EUROPEA

En comparació amb altres països, les xifres d'Espanya es troben en la mitjana europea, on entre 2009 i 2010 la inversió publicitària a Internet va suposar el 15,4 per cent del total amb un augment del 21% en display i d'un 17 per cent en search. Amb tot, està lluny dels països més avançats, on Internet acapara el 25 per cent del 'pastís', i també dels més endarrerits en aquesta matèria, com Grècia, on no arriba al 5%.

Els principals sectors anunciants han estat en aquesta primera meitat de l'any i per aquest ordre les telecomunicacions (14,31%), l'Automoció (13,82%), les Finances (9,79%, que puja dos llocs en nivell d'inversió ), els transports, viatges i el turisme (8,85%, després d'una caiguda de gairebé dos punts), i els Mitjans de Comunicació, ensenyament i cultura (7,33%).

Atenent a la classificació per empreses, l'informe situa a Telefónica com el primer anunciant, seguida de Vodafone, igual que l'any anterior. En tercer lloc, El Corte Inglés (era el sisè en el mateix període de 2010), seguit de Renault (escala des de la vuitena posició) i Procter & Gamble (el 2010 ocupava el 13è lloc).

El sisè major anunciant és Jazztel, que l'any passat no estava en el rànquing, seguit per Orange, que ha caigut a la setena posició des del quart lloc que ocupava el 2010. La classificació la completen Peugeot, Nissan, BBVA, Wolkswagen Audi, General Motors, Unilever, Toyota, Nvia, Ford, ING, Mercedes-Benz i les empreses d'apostes en línia Bwin i Bet365, que tampoc figuraven un any abans.

Font: europa press