Google limita la informació sobre les seves cerques


Publicat el 21 de Octubre, 2011 a les 00:00


Google podria ara potenciar serveis de pagament com Google Adwords i Google Google Analytics Premium

Google va anunciar dimarts passat a través del seu bloc oficial una important modificació que afecta la mesura del tràfic de dades a través de Google Analytics, el servei d'estadístiques del motor de cerca més popular d'internet.

El principal canvi en el servei és que a partir d'ara els administradors no podran saber quines són les paraules clau (keywords) que atreuen al seu lloc web als usuaris que naveguin mentre estan connectats a Gmail, el cada vegada més estès correu electrònic de Google. Aquesta informació és molt important per als gestors de pàgines webs, ja que determina les seves estratègies de SEO (Search Engine Optimization o posicionament en cercadors) i el tipus de continguts que publiquen al seu lloc.

El gegant d'internet ha venut aquest canvi en les regles del joc com un mètode per fer les cerques més segures per als usuaris i preservar la privacitat de les seves dades. No obstant això, bona part dels majors experts en analítica web de tot el món han criticat aquesta mesura per considerar que es tracta d'una estratègia que implica que el control sobre les estadístiques de trànsit a internet sigui ara més privatiu.

La finalitat, segons aquests experts, podria ser instar els usuaris de Google Analytics (propietaris de webs, experts en SEO i webmasters, principalment) a contractar serveis de pagament com Google Adwords per obtenir informes estadístics complets sobre el seguiment de les seves pàgines, una informació que fins ara era gratuïta amb Google Analytics.

Què pretén Google?

El moviment de Google xoca frontalment amb la política que havia defensat fins ara la companyia més poderosa d'internet. Google fa anys que intenta convèncer a les empreses amb presència a internet de la importància de confiar en les dades que proporcionen les eines de mesura per prendre decisions sobre el seu negoci a la xarxa.

En aquest sentit, la decisió de capar la informació dels usuaris de Gmail (i, per tant, de tots els serveis de 'el núvol' de Google, inclosa la xarxa social Google) suposa un canvi radical. Cal tenir en compte que aquesta mesura no afecta només a Google Analytics, sinó també a la resta d'eines de mesurament de trànsit web del mercat (Omniture, Comscore, Nielsen, etc.).

Una de les hipòtesis que manegen els experts en analítica web és que Google pretén consolidar el seu lideratge en la venda de publicitat digital. Google se sent guanyador en un context de descens de preus en publicitat. Si les empreses perden informació sobre els seus usuaris, serveis com Google Adwords tenen més marge de creixement.

D'altra banda, recentment ha sortit al mercat Google Analytics Premium, la versió de pagament de l'eina de gestió d'estadístiques web de Google (encara no disponible a Espanya). No és aventurat suposar que Google podria oferir als clients d'aquest servei les dades sobre els usuaris que ara ha decidit amagar, el que suposaria un important avantatge competitiu respecte als seus rivals en el mercat de l'analítica web.

Més informació:
Making search more secure. Googleblog.blogspot.com
Com afecta Google SSL al SEO? E-interactive.es 
Google is selling your privacy for a price. Telegraph.co.uk
How Many of Your Visitors Are Logged In to Google? TheGoogleCache.com

Font: lavanguardia.com