5 programes per trobar el teu portàtil o mòbil robat


Publicat el 11 de Octubre, 2011 a les 00:00


En el portàtil i el telèfon mòbil emmagatzemem la nostra vida: documents importants, contactes, fotografies, correus electrònics, dades bancàries ... La seva pèrdua té efectes devastadors. I si les dades cauen en mans d'un traficant d'informació o un spammer, les conseqüències poden ser encara pitjors ...

Denunciar la desaparició del portàtil davant les autoritats és un pas obligat, però per assegurar la seva eficàcia és millor recopilar dades, com el parador del lladre, la seva foto i quins programes està usant, al mateix temps que bloqueges remotament el dispositiu. ¿Que com es pot fer això? Amb un d'aquests cinc programes ...

Prey Project (Windows, Mac, Linux, Android)
Prey, del qual ja vam parlar en un altre article, és un programa que es carrega sense fer soroll i espera pacientment. No molesta ni gasta memòria. Però quan denuncies la desaparició del teu portàtil o mòbil Android, Prey pren el control de la situació. I aquí comencen els problemes per al lladre.

N'hi ha prou amb marcar la casella "Desaparegut" perquè Prey, que intenta connectar com sigui a una xarxa, activeu el protocol d'emergència. Cada vint minuts envia un informe des del dispositiu desaparegut. Aquest conté un munt d'informació sobre els programes oberts, la connexió i la posició geogràfica (via GPS o WiFi).

Per si això no fos suficient, Prey treu captures de pantalla i pren fotos amb la webcam. Així, si el lladre es connecta al seu Facebook o mira el seu correu seràs el primer en saber el seu nom. I si vols espantar al lladre? Aquí tens les funcions d'avís amb xiulet, ideals per fer-li saber al lladre qui és el just i qui el pecador.

Snuko (Windows, Android, Blackberry)
Snuko és un altre d'aquests vigilants silenciosos que tant ens agraden. No només recopila dades sobre l'ordinador desaparegut (posició geogràfica, captures de pantalla, adreces IP, fotos de la càmera web, etcètera), sinó que també fa còpies de seguretat en línia de les dades i pot bloquejar portàtils i mòbils denunciats.

La versió per a mòbils Android i Blackberry és capaç de detectar i bloquejar targetes SIM desconegudes que s'insereixin en el mòbil, així com xifrar dades de la targeta SD. Mentre la primera funció ajuda a identificar el lladre i a evitar que pugui reutilitzar el mòbil, la segona preserva les dades d'ulls indiscrets.

Norton Anti-Theft (Windows)
Les cases d'antivirus també s'interessen pels dispositius robats; Norton Anti-Theft és un exemple. El programa, similar a Prey i Snuka, es manté en un estricte segon pla i ni tan sols compta amb una finestra pròpia. S'administra per complet des de la pàgina web de Symantec, després de registrar amb un compte gratuït.

Comparat amb els altres, Norton Anti-Theft recull relativament poca informació, però és el més fàcil d'usar i configurar. Un cop donat d'alta el portàtil, un clic permet comunicar la pèrdua. Posició geogràfica i les fotos es recullen llavors amb més freqüència. I si cal, Norton Anti-Theft pot bloquejar el portàtil amb un missatge.

LAlarm (Windows)
L'enfocament de LAlarm és diferent: en lloc de quedar callat i esperant, es posa a cridar i destrueix les dades confidencials si considera que estan en perill de ser sostrets. El més peculiar és l'alarma acústica de pànic, que s'activa amb una drecera de teclat i envia un SMS a un número de telèfon de la teva elecció.

Si l'equip surt d'una de les "zones segures" (definides a partir de rangs d'adreces IP), LAlarm pot llançar una alerta de violació de perímetre. També hi ha alarmes que salten en desconnectar el portàtil de la presa de corrent o d'un cable USB. En suma, és el programa ideal per tenir el portàtil xiulant tot el sant dia.

Wavesecure (iPhone, Android, Blackberry, Symbian, Java, Windows Phone)
Wavesecure és la solució antirobatori mòbil de McAfee. S'ofereix per a tots els sistemes operatius mòbils i és capaç de bloquejar el terminal a distància, fer còpies de seguretat en línia, localitzar targetes SIM i esborrar les dades sensibles en cas d'emergència.

WaveSecure és bastant fàcil de configurar. Requereix que utilitzis un PIN addicional de sis xifres, que convé no oblidar en cas de pèrdua del mòbil. Entre els punts negatius cal esmentar que no fa còpies de seguretat de les aplicacions ni dels elements de personalització, encara que donat la seva grandària és bastant comprensible.

Problemes dels programes antirobatori:

Són els programes antirobatori la panacea? No del tot. Si bé és cert que afegeixen una útil capa extra de seguretat als dispositius portàtils, no són infalibles.

Si el lladre és hàbil, traurà el disc dur i accedirà a les seves dades per altres mètodes (a menys que estiguin xifrades), i el mateix val per al mòbil. A més, sense connexió aquests programes perden gran part del seu poder.

Consells per a una seguretat extra

És per això que, a més d'aquestes 5 aplicacions, anem a proporcionar alguns consells addicionals:
 • Fes còpies de seguretat periòdiques de les teves dades
 • Anota el número de sèrie del portàtil, és útil a l'hora de presentar una denúncia
 • Si el portàtil és de la feina, informa immediatament als teus superiors i companys
 • Utilitza contrasenyes segures i no les repeteixis mai
 • Si guardes contrasenyes en el navegador, fes servir una contrasenya mestra
 • Crea un disc dur xifrat per guardar informació crítica (per exemple, amb TrueCrypt)
 • Guarda una còpia de les teves dades en el núvol (Dropbox i Google Docs són genials per això)
 • Vigila pàgines de subhastes i anuncis a la recerca del teu portàtil o mòbil, si ho veus, denúncia
 • Personalitza el teu dispositiu! Si graves teu nom i el l’emplenes d'adhesius, li donaràs feina al lladre

Font: OnSoftware Blog