Són legals les llicències de software usades?


Publicat el 05 de Octubre, 2011 a les 00:00


El negoci del programari de segona mà comença a despuntar a Espanya

Les sabates es gasten a cada pas. Els llapis, a cada paraula. El software segueix intacte per molt que passin els anys. Aquest és l'argument de venda d'empreses com usedSoft, Softbrocker o De Pronto, que ofereixen llicències de segona mà, és a dir, software que segueix vigent i que funciona perfectament però que es rebutja perquè una empresa tanca, es fusiona amb una altra o simplement migra a un altre sistema. La crisi estreny i cal buscar solucions creatives perquè no ofegui.

UsedSoft, que diu ser el proveïdor líder d'aquest tipus de programari a Europa i tenir més de 2.000 clients, assegura que l'estalvi per a les empreses pot ser de fins a un 50%. L'oferta és llaminera. Però és legal? La companyia, que té oficina a Espanya, assegura que sí. I deixa clara constància en la seva pàgina web. Esgrimeix al seu favor la directiva europea 2001/29 que per l'anomenat "principi d'esgotament" permet que el software usat pugui ser revenut dins de la Unió Europea sense que el fabricant pugui impedir-ho i sense necessitat de la seva autorització prèvia.

Tot i així, Marta Baylina, professora de drets d'autor d'ESADE, afirmava el dimecres a la tercera edició del Fòrum de Propietat Intel·lectual i Societat de la Informació (IP & IT) que, "amb la llei de propietat intel·lectual espanyola a la mà", s'inclinava a pensar que el que fa usedSoft "no és legal".

Per què? Baylina precisava a LaVanguardia.com que "les llicències esmentades prohibeixen expressament la cessió i subl·licència a tercers", que "la llei de propietat intel·lectual espanyola diu expressament que, a falta de pacte en contra, es presumeix que les llicències (a diferència de les vendes) són per a satisfer únicament les necessitats de l'usuari ". En definitiva, que no poden cedir. "Que compri un e-book a iTunes o Amazon no em dóna dret, per molt que l'hagi pagat, a cedir-lo a tercers. No veig per què hauria de ser diferent amb el software", insisteix l'experta en drets d'autor.

La qüestió és espinosa i "jurídicament dubtosa", admet Baylina. En països com Suïssa i Alemanya, usedSoft porta mesos litigant per aquest tema amb Oracle i, davant els dubtes que planteja el cas, el Tribunal Suprem alemany ha enviat una pregunta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg, que ha de decidir en els pròxims mesos sobre la qüestió. A Espanya, la Comissió Nacional de la Competència (CNC) va obrir fa uns dies una investigació a Microsoft per "impedir i limitar de forma injustificada la revenda de llicències del seu software". Res està decidit.

Baylina admet que el panorama actual de crisi exigeix que s'arribi a "una solució de compromís". "Si les llicències no es poden revendre a tercers perquè es considera que no es tracta d'una veritable venda sinó d'una simple prestació de serveis, llavors els usuaris haurien de tenir el dret d'acabar amb la prestació en qualsevol moment, amb un termini de preavís breu i raonable ", conclou.

Font: lavanguardia.com