Els llums de LED poden funcionar com a punts d'accés a la xarxa


Publicat el 10 de Agost, 2011 a les 00:00


Enginyers alemanys ja han aconseguit transmetre amb aquest sistema pel·lícules en alta definició a televisors i mòbils

Connexió a internet sense fil en hospitals sense interferir en les freqüències tradicionals que es fan servir en el funcionament dels centres sanitaris. Navegació individual per la web en els avions sense invertir un sol euro en cablejat. O el mateix a les fàbriques, sense entorpir cap procés productiu per culpa del senyal de ràdio. Tots aquests avenços, i més, podrien dur-se a terme en breu si prospera un projecte que un grup d'enginyers de l'Institut Heinrich Hertz d'Alemanya presentarà al setembre a la Fira Internacional de Tecnologia de Berlín (IFA): la transmissió de dades mitjançant la il luminació , concretament a través de díodes electroluminescents, és a dir, LEDs.

Un col.lectiu de professors de la Universitat de Boston va desenvolupar en el passat, fa aproximadament tres anys, alguns assajos en aquesta direcció. No obstant això, els científics europeus han recorregut molt més terreny. A mitjan 2010, les dades viatjaven a 2 Megabits per segon (Mbps). Uns mesos després, les velocitats són notablement superiors: fins a 800 Mbps amb una combinació de llums verd, blau i vermell. Aquesta fórmula s'ha aplicat amb èxit a la difusió de pel lícules Full HD a televisors, telèfons mòbils i altres dispositius. Però aquesta xarxa d'àrea local sense fils (WLAN) òptica no aspira a substituir els routers i equips de Wi-Fi, sinó que es postula com un complement.

Des del principi els investigadors han treballat seguint un patró similar. Així, cada llum, amb els polsos imperceptibles a l'ull humà que generen els LEDs, es converteix en un punt d'accés a la xarxa. Ja el 2008, els promotors d'aquesta innovació informaven que la vibració que es creava era semblant a la dels tubs fluorescents o les pantalles, encara que amb oscil.lacions en la seva freqüència per transmetre dades. El sistema utilitzat obliga a establir una línia de contacte visual entre la font i el destí, de manera que qualsevol superfície opaca, per exemple una paret, actua com una barrera. Aquest inconvenient també pot oferir avantatges, ja que aquesta tecnologia és més segura que les xarxes sense fils actuals.

Noticia: LaVanguardia.com