Pot un virus incendiar la bateria d’un portàtil?


Publicat el 27 de Juliol, 2011 a les 00:00


Debat entre experts després de publicar un informe sobre els MacBook

Pot un hacker introduir un virus a la bateria d’un portàtil i provocar la seva destrucció? Aquesta és la tesi de l’expert en seguretat informàtica Charlie Miller que ha investigat sobre els MacBooks i ha anunciat una conferència al Black Hat USA a finals d’aquest mes.

Segons Miller, les bateries d’aquest ordinador utilitzen un microcontrolador que subministra informació sobre l’estat de la bateria i compleix tasques de supervisió per prevenir el sobreescalfament de la mateixa. Una vulnerabilitat en aquest controlador el permet reprogramar per anular les seves funcions o instal·lar en el mateix un programa maliciós que infecti l’ordinador. Aquest virus seria difícilment detectable ja que en estar instal·lat a la bateria romandria dins l’aparell encara que es reinstal·les el sistema operatiu. Segons Miller, permetria des de desactivar els controladors de la bateria, provocar el seu incendi o controlar a distància la màquina. El descobriment es basa en que Apple no ha canviat des de fa temps el baix nivell de la contrasenya necessària per accedir al microcontrolador. Miller ha desenvolupat una eina per modificar la contrasenya de la bateria però aquesta modificació impediria a Apple aplicar actualitzacions.

Les tesis de Miller ha tingut la seva rèplica en un responsable de Sophos, Paul Ducklin. D’entrada, assegura, aquest perill no és exclusiu dels MacBooks si no de tot sistema amb un firmware per la seva actualització. “El risc no és només d’Apple”, afirma. D’altra banda, nega la possibilitat d’una autocombustió del portàtil si aquest ha estat correctament fabricat perquè les bateries estan equipades amb fusibles fabricats amb un aliatge que es fon a altes temperatures i trenca el circuit evitant una carga addicional.

En els últims anys, alguns fabricants com Toshiba, Dell, o Apple han retirat bateries del mercat per risc d’incenci.

Font: CiberP@ís