Cinc novetats tecnològiques que veurem després de l'estiu


Publicat el 06 de Agost, 2012 a les 00:00


La tornada serà moguda, veurem un bon grapat de novetats. Els deixo amb algunes de les més importants a manera de tancament de temporada: 

1) Windows 8 i Surface. Microsoft acaba de confirmar que Windows 8 estarà disponible el 26 d'Octubre, igual que el Surface RT, la versió per a processadors ARM del seu híbrid meitat tauleta meitat portàtil. Caldrà veure quins fabricants entren en aquesta primera onada i, sobretot, el preu de l'equip, que hauria d’oscil•lar entre 500 i 700 euros per frenar l'iPad. La versió Surface Pro més completa (compatible amb processadors d'Intel) la veurem un parell de mesos després. 

2) iPhone 5. Segons les últimes informacions fiables, Apple el presentarà en un esdeveniment el 12 de setembre i sortirà a la venda tan aviat com el 21. Les dates poden variar, però per descomptat el veurem al setembre. Sobre com serà ja s'han filtrat fins i tot vídeos: pantalla més gran (de més de quatre polzades), nou connector dock més petit, entrada d'auriculars a la part inferior en lloc de superior, panell posterior barreja de vidre i metall ... suposem que amb millor processador, càmera i alguna novetat en software i apps. 

3) Allau de "mini tablets". A més de l'iPhone 5, s'espera que Apple presenti un iPad Mini de 7,8 polzades per competir amb el Nexus 7 de Google i Asus que arribarà a Espanya també al setembre. El Nexus 7 costarà 199 euros (8 GB) o 249 (16 GB). És molt possible que a la tardor veiem també a l'altre contrincant a Europa, a Amazon i el seu Kindle Fire. Al juny Amazon va anunciar l'expansió internacional de la seva botiga d'aplicacions, un pas previ per vendre online la Kindle Fire. 

4) Reorganització de Yahoo. Marissa Mayer, la nova cap de Yahoo, no podrà desconnectar ni un sol dia a l'estiu. A la tornada veurem una forta reorganització de la companyia en tots els nivells. S'acomiadaran empleats (entre 5.000 i 7.500), s'anunciaran canvis de direcció (és Yahoo un cercador, una empresa de publicitat, de mitjans, de tecnologia ...?), Es cancel·laran productes i es llançaran nous serveis. 

5) Canvi d'estratègia a Facebook? Res anunciat ni confirmat per part de Facebook, però és clar que la xarxa social ha de moure fitxa per demostrar la seva viabilitat a llarg termini. I potser vegem moviments en dos fronts:

a) Compres: Facebook fins ara s'ha centrat en convertir-se en una plataforma i deixar als desenvolupadors construir negocis sobre la mateixa. Zuckerberg va apuntar recentment que a partir d'ara això podria canviar, que podrien passar a fer més coses per si mateixos, i la forma més directa d'aconseguir-ho és a través d'adquisicions. ¿Zynga, Spotify, Square ...? 

b) Mòbil: res de fabricar un smartphone. Igual que Facebook ha construït una plataforma social a la web, per què no crear una pròpia en el mòbil? Algun ho apuntava molt bé a Twitter: potser el següent que veiem de la xarxa social sigui un sistema operatiu en HTML5 per al mòbil, similar al de Mozilla i Telefónica. Ho sabrem (o no) després de l'estiu.

Font: Bloc TECNOlomía