Per què una pàgina web no pot valer pocs diners


Publicat el 11 de Juny, 2012 a les 00:00


És la nostra intenció mostrar-vos les raons per les quals una web de qualitat no pot valdre pocs diners, llevat que tu mateix facis una sèrie de treballs previs abans que la teva agència comenci amb les tasques de disseny i programació. Per a això podem destacar algunes pautes i recomanacions.

Investiga les webs de la competència

És sorprenent descobrir quantes coses pots aprendre navegant per les pàgines dels teus rivals. Hi trobaràs idees brillants, i moltes altres que et faran alleujar aquest sentit de culpabilitat per tenir el teu web sense actualitzar, per la seva escassa usabilitat o qualitat: notícies velles, programacions en flash, dissenys obsolets ... i molts altres factors que et faran obrir bé els ulls per no repetir aquests errors en la teva pròpia web.

Estudia el teu posicionament SEO

Existeixen nombroses fórmules per saber si la teva web està ben posicionada enfront de la competència, com l'estudi de paraules clau a Google Adwords, o pàgines d'auditoria SEO, entre altres.

Fixa objectius

Agafa paper i llapis i pensa quins motius et porten a tenir una pàgina web: vols aconseguir clients? Vols aconseguir notorietat? Vols crear una comunitat? Vols vendre? ... Infinitat d'objectius diferents donen lloc al següent pas:

Com aconseguiràs complir el teu objectiu? Traça estratègies

Una vegada que els teus objectius han estat definits, escriu pas per pas les mesures a prendre: continguts a destacar, estructura web, com dirigiràs el visitant a les seccions amb més interès estratègic, etc.

Plantejament d'estructura i continguts

Ja saps què vols fer i com ho faràs, així que és hora de posar fil a l'agulla i definir l'estructura més apropiada i alineada amb els teus objectius.

Si el teu pressupost és ajustat no podràs contractar un assessor lingüístic, així que dedica un temps generós a escriure els textos, utilitza un bon llenguatge i revisa faltes d'ortografia.

Finalment recorda que el disseny ha d'anar d'acord amb la teva imatge de marca. No t'inventis nous colors corporatius o logotips, tret que vulguis fer un restyling!

Briefing a l'agència

Perquè tot surti perfecte, has de dedicar un temps a escriure un resum clar de tot això: anàlisi de la competència, objectius, estratègies, estructura plantejada i continguts i imatges a incloure per posteriorment, posar-les en comú amb dissenyador i programador.

Quantitat, qualitat i ordre de la informació del treball seran claus perquè el projecte sigui executat en condicions òptimes de temps i seguint fermament les teves pautes marcades.

Llançament i control

Setmanes de treball i esforç no poden tirar-se per la borda. Per això, un cop la teva web sigui penjada al servidor has de portar un control periòdic dels resultats obtinguts.

Quantes persones visiten la teva web? Procedeixen de cercadors o tràfic directe? Quin ha estat el recorregut que han realitzat pel site? Quant de temps hi ha estat? Has de manejar i interpretar aquestes dades per realitzar accions correctores si cal.

Ja sabem què hem de fer perquè la nostra pàgina web sigui efectiva i compleixi objectius. Pel que ens veiem obligats a tornar a la pregunta inicial ...

Quant de temps pot portar fer les 7 tasques que hem plantejat, dos, tres, quatre setmanes? Tens coneixements i experiència en anàlisi, traçat d'objectius i estratègies? Quant val el teu temps? Pots desocupar-te de les teves obligacions laborals per dedicar aquest temps de qualitat a la teva pàgina web?

Si la resposta és no, comprendràs que les agències especialitzades no poden permetre cobrar poc per realitzar una pàgina web de qualitat.