Microscopi per mòbil


Publicat el 21 de Febrer, 2012 a les 00:00


· L'accessori òptic proporciona imatges amb detall de fins a la centèsima de mil·límetre.
· Desenvolupat a Finlàndia, estarà disponible properament

Un petit accessori òptic transforma la càmera d'un telèfon mòbil en un microscopi d'alta resolució. Desenvolupat per investigadors finlandesos, proporciona imatges amb detalls de fins a la centèsima de mil·límetre i s'estan explorant aplicacions en els camps de les arts gràfiques, la seguretat i fins i tot els professionals sanitaris. S'ha creat una empresa, anomenada KeepLoop Oy, que estudia amb el Centre d'Investigació Tecnològica VTT aplicacions de consum i industrials del microscopi i presentarà models comercials aquest mateix any, informa VTT. 

El funcionament del microscopi es basa en les imatges aconseguides mitjançant díodes LED i una lent òptica. Aquestes imatges es poden fotografiar i enviar com a missatges MMS. L'accessori es subjecta de forma magnètica davant de la càmera i el seu petit tamany permet dur-lo a la butxaca.  

La lent, de plàstic, té un camp de dos per tres mil·límetres i està envoltada per LEDS que ho il·luminen des de diferents angles, el que permet cartografiar en tres dimensions. 

Els investigadors creuen que aquest accessori serà també útil per examinar superfícies en la indústria gràfica, com a control de qualitat, i en aplicacions de seguretat per llegir microcódis en sistemes logístics o com a garantia d'autenticitat de productes de marca, ja que pot llegir símbols invisibles a simple vista. 

Altres aplicacions possibles, entre les moltes que es poden avançar, són l'anàlisi de mostres biològiques, l'observació d'elements naturals, com fulles i insectes, al camp, i en l'anàlisi forense, la detecció de fibres i pèls o l'anàlisi de empremtes dactilars.

Font: El País