Física quàntica per xifrar dades en el “núvol”


Publicat el 25 de Gener, 2012 a les 00:00


Barrejar computació en núvol, xifrat de dades i física quàntica en la mateixa frase fa que tot ens soni una mica a sèrie de ciència ficció, però no és això exactament.

Ara que la computació en núvol és gairebé d'obligat compliment per a qualsevol empresa o institució que vulgui mantenir-se al dia, es produeix una explosió en la investigació sobre seguretat online, ja sigui per bé o per mal.

L'últim exemple d'aquesta investigació ve d'unir la programació amb la física, i en concret d'acudir a la mecànica quàntica per xifrar de forma més intricada una gran quantitat d'informació.

Per descomptat, tot això segueix lluny del nostre abast fins que a) es construeixin ordinadors quàntics més enllà de simulacions i experiments i b) les màquines avancin els suficient com per no tenir un preu prohibitiu, i almenys les grans proveïdores de serveis en el núvol poden permetre -sota la promesa d'oferir un servei súper segur, encara que car.

Mentrestant podem almenys respirar tranquils sabent que la pròxima generació del xifrat de dades ja està en desenvolupament, gràcies a investigadors de llocs tan diversos com Singapur o Viena, i que han publicat les seves troballes a la revista Science.

Font: BaQuia