A partir d'aquesta setmana qualsevol domini web serà possible


Publicat el 10 de Gener, 2012 a les 00:00


Aquesta setmana comença l'expansió de noms de dominis. En contra de la voluntat d'algunes grans empreses, a partir del dijous 12 de gener qualsevol persona o empresa podrà registrar qualsevol paraula com a extensió d'una pàgina web.

En l'actualitat hi ha al voltant de 22 tipus de dominis de primer nivell com .com o .org, a més dels codis de països com .es per a Espanya. Les empreses creuen que ja és suficient, i 40 grans corporacions, com ara Coca Cola, s'han queixat que amb l'expansió del domini s'eleven els costos i augmenta el risc de frau i suplantació.

Aquest podria suposar un dels majors canvis a Internet des de la seva creació fa dècades, i estarà coordinat per ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), que és una organització sense ànim de lucre que opera a nivell internacional, i és responsable d'assignar espai d'adreces numèriques de protocol d'Internet (IP), així com l'administració del sistema de noms de domini de primer nivell genèrics (gTLD) i de codis de països (ccTLD).

El llançament dels anomenats "punts de la marca" és l'últim gran canvi en les estrictes normes que regeixen la nomenclatura d'Internet des del llançament de .com el 1985. El major canvi recent es va produir l'any passat quan es va crear. xxx per donar als llocs web per a adults el seu propi espai a Internet. Aquest domini compta amb 250.000 llocs web en nou mesos.

No obstant això, aquest nou canvi porta la personalització de les pàgines web a un nou nivell. D'aquesta manera, moltes marques o institucions veuen en això moltes possibilitats, encara que altres veuen problemes de suplantació d'identitat. Protegir la marca els podria costar milions.

COM AFECTA A LES MARQUES

Ford, per exemple, pot sol·licitar els drets de .ford, mentre que Pepsi, segons sembla, està interessat en la compra de .pepsi per així publicar la web drink.pepsi. Boris Johnson, l'alcalde de Londres, ha anunciat la intenció de l'ajuntament a registrar-se. Altres ciutats, incloent Nova York, París, Sydney, Roma i Berlín, també planegen llançar els seus propis dominis de nivell superior (TLD).

Rod Beckstrom, el president d'ICANN, va dir que ara és el moment d'obtenir l'assessorament d'experts i aconseguir que la seva gent de màrqueting es dediqui a aprofitar les noves oportunitats. Però per a molts, la ICANN no ha fet prou per protegir els consumidors del frau, d'errors ortogràfics, com ara Amazon.comm, de manera que el potencial dany al consumidor seria molt gran.

No obstant això, els canvis proposats no han estat bé amb algunes grans empreses i governs. Jon Leibowitz, cap de la Comissió de Comerç dels EUA ha advertit que la flexibilització de les normes podria ser un "desastre", ja que veu molts costos a canvi de pocs beneficis, segons ha informat The Guardian.

Més de 40 de les majors empreses del món, incloent-hi Coca-Cola i Johnson & Johnson, també s'han queixat que l'expansió augmentarà els costos i el risc de frau per Internet.

Els sol·licitants tenen fins al 12 d'abril per inscriure-s’hi, i després tindrà lloc un procés d'avaluació de vuit mesos. Els primers llocs de nivell superior de domini s'espera que siguin efectius per 2013. Mentrestant, ICANN espera que hi hagi fins a 4.000 aplicacions.

Enllaços relacionats:
- Web de ICANN (http://blog.icann.org/2012/01/icann-stands-ready-for-new-gtld-launch/).
- The Guardian (http://www.guardian.co.uk/technology/2012/jan/08/internet-address-regime-expanded).

Font: Portaltic / EUROPARESS